Günümüzde pek çok işletme organizasyonel gelişimde “LMS nedir? Etkili bir LMS nasıl oluşturulur? LMS hazırlık işlemleri ne kadar sürer? LMS’e ne zaman başlamalı ve ne kadar bütçe gerektirir?” gibi soruların cevaplarını arıyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgileri bu yazımızda derlemek istedik.
LMS, Learning Management System kelimelerinin baş harflerinden oluşur, açılımının Türkçesi Öğrenme Yönetim Sistemidir. Çalışanların eğitim yönetimini kolaylaştıran ve bu konuda pek çok süreci otomatik olarak yapabilmemize olanak sağlayan web tabanlı bir yazılımdır.
LMS sayesinde öğrenme sistemlerinin daha etkili bir şekilde yönetilerek daha verimli bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Eğer bir organizasyonunuz varsa ve böyle bir yazılım kullanıyorsanız;
- Eğitim faaliyetlerinizi bir sisteme oturtur, yönetir ve ölçümleyebilirsiniz.
- LMS ile tüm öğrenme materyallerinizi tek bir yerde toplayabilirsiniz
- Bir tıkla materyalleri tüm çalışanlarınız için erişilebilir hale getirebilirsiniz.
- Çalışanlarınız için görev ya da iş pozisyonlarına göre gruplar oluşturabilirsiniz.
- Kullanıcı ya da gruplara eğitimler, sınav ve anketler atayabilirsiniz.
- Veya programlar oluşturarak tüm eğitim materyallerinizi otomatik olarak sunabilirsiniz.
- Çalışanların eğitim süreçlerini kolayca takip edebilirsiniz
- Destekleyici unsurlarla çalışanların gelişimlerini hızlandırabilirsiniz.
Peki sizce bulunduğunuz kurum veya şirketin bir LMS’e ihtiyacı var mı? Kimler LMS’e ihtiyaç duyar? Büyük şirketlerden okullara oldukça geniş bir yelpazede pek çok organizasyon LMS, yani bir öğrenme yönetim sistemi kullanabilir. Bu sayede ulaşım, konaklama, eğitim materyali çıktıları gibi konuların maliyetleri azalır. Sınıf eğitimleri de e-öğrenme ile desteklenir, bu sayede verimlilik artarken öğrenmenin etkisi de artar. Üstelik bir Öğrenme Yönetim Sistemi size başka konularda da yardımcı olabilir.
Doğru kurgulanmış bir LMS zamandan büyük ölçüde tasarruf etmenize yardımcı olur. Öğrenmeyi tüm kullanıcılar için standart hale getirir. Değişen organizasyonun bilgilerini hızla güncel tutar. Çalışanlarınızın bilgilerini düzenli olarak geliştirmesini sağlar.
Peki hangi tür işletmeler bundan yararlanmalıdır? Tabii ki büyük, orta ve küçük olmasına bakılmaksızın her tür işletme bir Öğrenme Yönetim Sisteminden yararlanabilir.
Peki ekibinizin Öğrenme Yönetim Sisteminden sağlayacağı faydalar nelerdir?
Ekibiniz her yerden ve mobil cihazlardan ihtiyaç duydukları her an eğitim materyallerine erişebilir. Ayrıca öğrenme sürecinde iş birliği yapabilmeleri için olanak sağlanır.
Şimdi aklınızdaki en kritik soruya geldik değil mi? Tüm bunların bize maliyeti nedir?
İste yanıtımız: Bağlılık, motivasyon ve çalışanlarınızın kazanacağı yeni güçlü beceriler.
- Loyalty: Bağlılık
- Motivation: Motivasyon
- Skills: Yeni Yetkinlikler
Bulut Tabanlı Bir Eğitim Yönetim Sistemi
Diyelim ki sizin bir şirketiniz var. Eğitimin öneminin farkındasınız. Ancak geleneksel eğitim yöntemlerinin düşük verimliliği ve yüksek maliyetlerinden bunaldınız. Çalışanlarınıza vermiş olduğunuz sınıf içi eğitimlerinizi dijitale taşımak istiyorsunuz. Böylece hem bütçenizden hem de emekten tasarruf yapacaksınız. Bu sayede çalışanlarınız da kendilerini çok daha özgür hissedecek. Peki, içerisinde birçok aktivite olan bu e-eğitimlere çalışanlarınızın nasıl ulaşmasını sağlayacaksınız. Acaba çalışanlarınız yeni kurmuş olduğunuz e-learning sistemine alışabildiler mi? İçerikleri seyrediyorlar mı? Sorulara doğru cevap veriyorlar mı? Ya da eğitim sonunda ölçme değerlendirme yapmak istiyorsunuz. İşte LMS tüm sistemi tek bir elden yönetebileceğiniz bulut tabanlı bir eğitim yönetim sistemidir.
LMS Nasıl Çalışır?
Sisteminiki ara yüzü vardır. Birinci ara yüz admin tarafından kullanılan kısımdır. Diğer ara yüze ise şirket çalışanları kendi kullanıcı adı ve şifreleriyle girerler. Admin hangi kullanıcının hangi eğitimi alması gerektiğini belirler ve ona atar. Kullanıcı ise istediği zaman kendisine atanan son tarihe kadar eğitimi izleyebilir. Admin ise sonrasında, kimlerin eğitime katıldığını, kimlerin bu eğitimi tamamladığını, kaç dakika boyunca eğitimde zaman geçirdiğini, sorulan soruları doğru yanıtlayıp yanıtlayamadıkları gibi birçok veriyi sistemden alıp raporlayabilir.
LMS yazılımlarına içerik yükleyebilmek için belirli standartlara ihtiyacı vardır. E-learning teknolojilerinde en yaygın kullanılan içerik standardı ise SCORM’dur. Eğer oluşturmuş olduğunuz eğitimler Scorm standartlarında oluşturulduysa bu durumda Scorm standardına uygun bir LMS’te rahatlıkla çalışabilirler. Ancak Scorm ne yazık ki bazı sorunları da barındırır. Daha fazla bilgi için bloğumuzdaki “Scorm Nedir?” adlı içeriği okumanızı öneririz.
LMS Sisteminde Neler Bulacaksınız?
Kullanıcıları belirlemek, eğitimleri atamak ve raporlamak gibi temel işlevlerin haricinde her e-öğrenme şirketinin kullanmış olduğu LMS sistemleri farklılıklar gösterir. Infinity Elearning olarak kurumların tüm eğitim ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir LMS geliştirdik ve halen geliştirmeye devam ediyoruz. LMS Eğitim Yönetim Sistemi yazılımını kullanarak;
- İnsan kaynakları sistemine entegrasyon sağlarsınız
- Adminlerin ve kullanıcıların kolayca kullanabileceği bir ara yüzle tanışırsınız.
- Mobil aplikasyon seçeneğinden yararlanabilirsiniz.
- Sınav ve Anketler oluşturabilirsiniz
- Sisteme haber ve duyurular ekleyebilirsiniz
- Eğitim tamamlama sertifikaları oluşturabilirsiniz
- PPT, PDF, Word gibi dökümanları e-eğitime çevirebilirsiniz
- Tüm süreci raporlayabilirsiniz.
Daha fazla bilgi için: info@infinityelearning.com adresine bir e-posta göndermeniz yeterli. Bu konudaki detaylı bilgilendirme e-kitabımız için ana sayfadaki bültenimize üye olabilirsiniz.