Web Tabanlı Uygulamalara Geçmek için 9 Neden
Herhangi bir web tarayıcısı ile internet üzerinden kullandığınız yazılımlara web tabanlı uygulamalar diyoruz. Web tabanlı bir uygulama kullanırken, herhangi bir CD ile kurulum yapmanıza, herhangi bir yazılım indirmenize veya sürüm yükseltmeleriyle uğraşmanıza gerek kalmaz. Eğer internet bankacılığı kullanıyor veya Gmail, Hotmail gibi web tabanlı e-posta sistemleri kullanıyorsanız, web tabanlı yazılımları zaten kullanıyorsunuz demektir.
Kişilerin internet bankacılığında yaptığı web tabanlı uygulama devrimine kurumlar da geçmeye başladı. Pek çok kurum iş uygulamalarını web tabanlı hale getiriyor. Hatta hepimizin kullandığı Office (Word, Excel, Outlook) bile Office365 ile web tabanlı bir hale geliyor.
Bu yeni artan eğilimin nedenlerini sizler için kısaca derledik.
1. Teknik konularla uğraşmayın
Web tabanlı yazılım kullandığınızda teknik konularla ilgili endişelenmenize gerek kalmaz, sadece işinize odaklanırsınız. Örneğin Facebook daha yeni ciddi bir siber saldırıya uğradı, ama hiç hissetmediniz bile değil mi? Çünkü bu uygulamaları barındıran arka tarafta bulut bilişim de denen kavramın arkasında dev bir ordu var. Onlar sizin yerinize bütün güvenlik önlemlerini, her an kullanıma hazır olabilmeyi, yedekleme işlemlerini ve “sistem uzmanları” gibi konuları hallediyor. Özetle siz işinize odaklanır, gerisini de bizlere bırakırsınız.
2. Daha güvenli çalışın
Geleneksel yazılımlarda çalışanlarınız verileri dizüstü bilgisayarlarına, USB bellek ya da taşınabilir disklere kaydederler. Bu durum ne yazık ki göründüğü kadar güvenli değildir. Dizüstü bilgisayarlar çalınır, bilgisayarların yedekleri alınmaz veya nadiren düzgün yedekleri alınır. Ve her bilgisayarın işletim sistemiyle ilgili en son yama ve güncellemelere sahip olduğu ender görülen bir durumdur. Web tabanlı yazılımları kullandığınızda verileriniz güvenli bir şekilde ve devamlı güncel tutulan, aynı zamanda anlık yedeklemesi yapılan, teknolojinin en son olanaklarıyla donanmış son derece güvenli veri merkezlerindeki kurumsal sunucularda saklanır.
3. Her şeye bir arada ve aynı yerden erişin
Web tabanlı yazılım kullanımının önemli avantajlarından biri de tüm verilerinizin merkezi bir şekilde tutulması ve onlara web üzerinden herhangi bir bilgisayar ile erişilebilir olmasıdır. Her şey bir bütün olarak tek bir yerde saklandığı için, verinin güncel halini yanlışlıkla diğer bir bilgisayarda unutma gibi bir şanssızlık yaşamazsınız. Bu veriye her yerden erişebilirsiniz. Tabii güvenli ve şifre korumalı olarak.
4. Evden, işten hatta cepten çalışın
Web tabanlı yazılım kullandığınızda ofisiniz her yer olabilir. İş yerinizde, evinizde, bir otelde, müşterinin ofisinde, hatta akıllı cep telefonunuz veya tablet bilgisayarınız üzerinden bile çalışabilirsiniz. Verilere internet bağlantısı olan her yerden erişebilirsiniz. Bu da iş verimliliğini destekleyen önemli bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.
5. Kurulum yapmaktan kurtulun
Web tabanlı yazılımları kullanmak için hiç bir şey indirmek veya kurmak zorunda değilsiniz. Zaten elinizin altında var olan sevdiğiniz web tarayıcınız (Internet Explorer, Chrome, Safari veya Firefox) ile kolayca giriş yapabilirsiniz. Aynen internet bankanıza veya web tabanlı e-posta sisteminize giriş yapar gibi.
6. Verilerinizin daha güvende olmasını sağlayın
Yedekleriniz için birden fazla yerde tutularak ek bir güvenlik sağlanır. Başka bir deyişle, yedeklerin de yedekleri alınır. Kolay kolay veri kaybı olmaz. Teknolojinin son olanakları ile donanmış veri merkezlerinde bulunan hızlı sunucular, biyometrik kilitler altında 7/24 gözlem altında tutulmaktadır. Bunların üzerinde bulunan işletim sistemi, siber saldırı kalkanı (FireWall), anti virüs vb. yazılımlar ve altyapılar en son güvenlik yamaları ile düzenli olarak güncellenir. Sunucuların bulunduğu ağın veri trafiği de üst düzeyde çalışan güvenlik duvarlarının arkasında alarm sistemleri altında uzmanlar gözetiminde güvenli bir şekilde akar.
7. Sistem ve yazılımların her zaman, en güncelini ve en iyisini kullanın
Güncellemelerini kendinizin indirip kurması gereken bildiğimiz yazılımların aksine veri merkezlerindeki yazılımlar otomatik olarak güncellenir. Bu sayede her zaman en güncelini ve en iyisini kullanmış olursunuz.
8. “Acaba uyumlu mu?” diye sormaktan kurtulun
Önceleri yazılımlar yalnızca belirli platformlarda çalışırlardı. Sadece Windows’da çalışan veya Mac’te çalışan yazılımlar vardı. Oysa şimdi yazılımlar, bir web tarayıcısı ve internet bağlantısı olan her platformda çalışıyor. Mac, Windows, Linux ne olursa olsun tamamen desteklenmektedir. Dilediğiniz sistemi kullanın, uygulamalarınız her zaman elinizin altında.
9. Güvendiğiniz kişiler veriye kolayca erişebilsin
Çalıştığınız herkes aynı merkezi hesaba giriş yaptığı için, her şeyin bir arada tutulduğu tek bir veri tabanı ile çalışırsınız. Artık verilerin son haline kimin sahip olduğunu merak etmeyin: verilerin son haline yetkisi dahilinde herkes kolayca erişebilir.
Biz de sizinle aynı yolun yolcusuyuz
Kendi ürünlerimizi biz de her gün kullanıyoruz. Bütün gizli ve hassas verilerimizi, müşterilerimizin de kullandığı sunucularımızda saklıyoruz. 100’e yakın çalışanımızla projelerimizi webe açık bir şekilde bu şekilde yönetiyoruz. Bütün şirketimizi, kendi ürünlerimize ve güvenlik politikalarımıza emanet etmiş durumdayız. Yani sizinle aynı yolda yürüdüğümüz için kendinizi güvende hissedebilirsiniz.
Peki size bir soru? Web tabanlı yazılımlar bu kadar yaygınlaşıyorken, neden akıllı cep telefonlarımıza her gün onlarca uygulama kurup kaldırıyoruz sizce? Neden Facebook’u tarayıcı üzerinden kullanmak yerine hepimiz uygulamasını indiriyor ve onu kullanıyoruz. Yanıtı çok basit; cep telefonlarımızda hız, basitlik, yalınlık, performans yani özetle mükemmel bir kullanıcı deneyimi istiyoruz. Bu yüzden de dünyada müthiş bir uygulama pazarı giderek yükseliyor.
Sevgi ve Saygılarımızla.