Infinity ELearning

Kurumsal Blog

Öğrenme Tasarımının Geleceği “UBD” Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Hikayemiz; işimizi nasıl daha etkili hale getiririz sorusuyla başladı. Sonra araştırmalar okumalar derken soruları birlikte büyüttük, öğrenme tasarımında karşımıza çıkan bu yeni kavramı e-öğrenmeye nasıl uygularız dedik. Tek hedefimiz vardı; online eğitimlerde öğrenmenin etkisini güçlendirmek. Aylarca süren WorkShop’lar yapıldı. Her şeyi baştan ele aldık.

Şimdi size e-öğrenme tasarımında hayatımızı değiştirecek bu yeni kavramı anlatmaya çalışacağız.

Sizce de kaliteli online eğitim üretimi yapmanın ilk adımı içeriklerin kaliteli tasarlanması mıdır? Bugüne kadar öğrenme tasarımına işe içeriği öğretmek için en uygun metodolojileri seçerek başlıyorduk. Başka bir deyişle, biz ne öğretileceğinden çok içeriğin nasıl öğretileceğine odaklanıyorduk.

Oysa UbD (Understanding By Design) bize, bu metodolojinin yaratıcıları olan Grant Wiggins ve Jay McTighe, yukarda kısaca ilettiğimiz yaklaşımın hatalı olduğunu söylüyor: “Eğitim belirli sonuca ulaşmak için bir araçtır. Net bir hedefe sahip olmak, eğitimcilerin planlamalarını hedeflenen sonuçlara doğru yönlendirmelerine yardımcı olur.”

Öncelikle mutlaka eğitimin net bir hedefi olmalıdır. Peki ama bu hedefe nasıl ulaşacağız? UbD bunu sistematik hale getirmek için harika araçlar sunuyor.

UbD asla eğitimcilere neyi ya da nasıl öğreteceklerini söylemiyor. Nihai amaç geriye doğru düşünmek ve büyük resme odaklanmak.

Modelin en temel amacı aslında adında gizli: “Anlamaya odaklı eğitim tasarımı (Understanding by Design).” Yani modelin merkezinde derin ve kalıcı anlama var. Aynı zamanda planlama ve tasarım yaparken her zaman bir “büyük fikre” bağlı kalıyoruz. Sistematik şekilde katılımcıların eğitim sonundaki kazanımlarını önceden düşünüyor ve içeriği buna göre kurguluyoruz. Bunun sonucunda ne mi oluyor?

  • İşbirlikçi, sürekli gelişen ve öğrenen bir şirket kültürü oluşuyor
  • Çalışanların mesleki gelişimi artıyor
  • Çalışanlarda kalıcı anlama sağlıyor ve performansa odaklanıyoruz
  • Zamanı daha etkili kullanıyoruz
  • Teknolojiyi eğitsel amaçlara uygun, etkin ve yerinde kullanıyoruz


Konunun daha anlaşılır olması için uzunca yazmak yerine UbD nin temel kurallarını özetleyelim:

  • İçerik tasarımı ve planlaması sırasında sonuç odaklı düşünülürse öğrenme başarısı artar.
  • İçerik ve eğitim, çalışanların kalıcı öğrenme transferini geliştirmek ve derinleştirmek üzerine oluşturulur.
  • Kalıcı öğrenme, çalışanlar bağımsız bir şekilde öğrendiklerini anlamlandırıp transfer edebildiklerinde ortaya çıkar.
  • Etkili bir eğitim içeriği üç aşamalı bir tasarım süreci boyunca istenen uzun vadeli sonuçlardan geriye doğru planlanır.


Peki nedir bu aşamalar?

  1. Aşama: İstenilen Sonuçları Belirleme
  2. Aşama: Kabul Edilebilir Kanıt Belirleme
  3. Aşama: Eğitim Planlarını Oluşturma


Bunu kısa bir giriş olarak kabul edin, bir sonraki yazımızda sizinle UbD ile tasarlanmış basit bir içerik paylaşacağız. Ayrıca bu kavramı desteklemek için geliştirdiğimiz yeni yazılım araçlarını anlatacağız. Özetle online eğitimlerin etkinliği artık UbD sayesinde mükemmel bir hale geliyor.

UbD’yi uygulayacak harika müşterilere sahip olmasaydık bunu asla hayal bile edemezdik. Onlara sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Sevgi ve saygılarımızla.