Infinity ELearning

Kurumsal Blog

Kullanıcı Dostu Bir LMS Nasıl Olur?

Kullanıcı dostu bir LMS için gerekli 7 özellik!

Diyelim ki karar verdiniz, şirketiniz için kolay kullanımlı ve uyarlanabilir bir LMS ihtiyacınız var. Peki bu kullanıcı dostu LMS sizce neye benzer? Olmazsa olmazları nelerdir? Bu gibi sorularınız için kolay kullanımlı bir LMS’in en önemli özelliklerini sizin için derledik. 

1.Otomasyon
İlk sıraya Otomasyonu alıyoruz. Eğitimlerinizi çalışanlarınıza, tedarikçilerinize veya iş ortaklarınıza manuel olarak belirli dönemsel kurallara göre atamanız gerekiyor. Manuel süreçler ne kadar çoksa iş yükünüz artar ve verimsiz bir eğitim yönetimi ortaya çıkar. Üstelik idari maliyetiniz azalacak yere artar. Kapsamlı bir otomasyon desteğiyle binlerce kullanıcı, farklı görevler, eğitimler, yönetici onayları ve tüm süreçleri otomatik yönetmeniz önemli. Bu nedenle Atama Robotu bizce bir LMS’in en önemli özelliğidir.

2.Kolay Giriş 
Giderek dijitale dönüşen dünyamızda onlarca hesabımız arasında giriş bilgilerine hakimiyet gerçekten bizi hayatımızdan bezdirebiliyor. Bir yandan da şifreler, hacker’lardan korumak gibi bir sorunumuz var. Bu nedenle Open ID destekli bir LMS kullanmanız önemli. 

Günümüzde “Tekil Oturum Açma” (Single Sign On) özelliği var neyse ki. Ama bunun çok iyi ve güvenli kurgulanması gerekiyor. Bu sayede farklı bir hesabınızdaki kullanıcı bilgileriniz ile SSO destekli tüm diğer uygulamalara da giriş yapabiliyorsunuz.
 
3.Kolay Eğitim İçeriği Geliştirmek 
Eğitim geliştirmek ve revizyonlar hepimizin derdi, bunun çok kolay yapılması önemli. Yeni bir platformu öğrenmek zaman ve pratik istiyor ancak bu sürecin de hızlı atlatılması gerekiyor.  Mantıklı, kolay anımsanabilen basit yöntemler ve standart araçlar sayesinde şirketinizde herkes online eğitimler geliştirebilmeli ve LMS’e yükleyebilmeli. 

4.Roller ve Kullanıcılar Arasında Kolay Geçiş
LMS platformunuzu yönetirken sayısız kez farklı rollere girmeniz gerekiyor. Yönetici, müdür, eğitmen, yönetim seviyesinde alt roller ve hatta bazen de kullanıcılar. Bu roller arasında geçişler yapmak, örneğin bir öğrenen bakış açısından LMS’i ve yayınladıklarınızı görüntülemek bir kabusa dönüşebilir. Üstelik kullandığınız LMS her seferinde tarayıcıdan giriş çıkış yapmanızı gerektiriyorsa yandınız. Bir sürü tarayıcı da açsanız yine de sınırınız var. Bu nedenle kullanıcı ve roller arasında kolay ve hızlı geçiş yapabilmek kullanıcı dostu bir LMS için şartlardan birisi. Efor harcamadan kolayca bu geçişleri yapabilmeniz gerekiyor.

5.İşlevsellik
Brandon Hall’un yaptığı bir araştırmaya göre LMS kullanan şirketlerin %50’ye yakını mevcut LMS platformlarını değiştirmeyi düşünüyormuş. Nedenler arasında da ilk sırada kullanıcı deneyimi ve LMS’in yönetimsel deneyimi var. Günümüzde LMS platformlarında özellik zenginliğine diyecek yok. Ama ne yazık ki bu yüzlerce özellik arasında gerçekten ihtiyacınız olan öncellikli özelliklere erişiminiz zorlaşıyor hatta gözden kaçabiliyor. 

LMS platformunuzun etkileyici özellikleri olmasın demiyoruz ama bu özellikler kesinlikle mükemmel kullanıcı dostu bir deneyim sunmalı. Günün sonunda eğitimleri nasıl yöneteceğinizi ve işleteceğinizi öğrenmeniz için de ayrıca eğitim almanız bizce biraz garip ve verimsiz kaçıyor. Bizim de en çok gurur duyduğumuz konulardan birisi kullanım kolaylığımızdır.  

Önemli olan örneğin VR gibi ileri teknoloji içeren ama ihtiyacınız olmayan özellikler ile odağınızı kaybetmemek ve kendi ihtiyaçlarınızın karşılandığından emin olmaktır. Tabi ki ihtiyaç listenizde VR da olabilir bu arada.

6.Dinamik Gruplama 
Gruplama LMS kullanıcı deneyiminin anahtarı haline geldi. Neden; hedef kitlenizi hızla kategorilere ayırmak, eğitimleri de bu kitlelere hızla uyarlamak kritik bir gereksinim ve çok önemli. Her bir grup içinde hedef kitleyi bölüm veya unvan gibi belirli kriterlere göre sınıflandırabilir ve her kişinin ihtiyacına yönelik eğitimler ve konular atamak isteyebilirsiniz. Bu sayede toplu atamalarla, bunları otomasyonlara bağlayarak zaman ve enerjiden tasarruf ediyorsunuz. Bundan da önemlisi kullanıcı deneyimini iyileştiriyorsunuz. Çünkü herkes kendi ihtiyaçları doğrultusunda bir eğitim sürecine girmiş oluyor. 

7.Tam Destek
Kullanımı kolay bir LMS, erişimi kolay ve yararlı bir destek özelliği içermelidir. Basit bir arama sonucunda aradığınız bilgiye ulaşmanız önemli. Bu sayede telefon veya yazışarak zaman kaybetmeden işinizi görebilirsiniz. Diğer yandan online destek merkezi ve çağrı merkezi hizmeti de yanında olursa harika olur.

Sonuç
Günümüzde doğru seçilmiş bir LMS size sadece zaman ve kaynak kazandırmaz. Çalışanlarınıza gerçek bağlılık ve kalıcı öğrenme olanakları sunabilen işe yarar bir online eğitim yönetimi deneyimi sağlar.

Bu hedefte aynı bakış açısına sahipsek bunun tek bir şartı var: LMS platformunuz kullanıcı dostu olmalı!

Yukarıda saymış olduğumuz 7 kriter umarız mevcut platformunuzu değerlendirirken veya yeni bir LMS çözümü satın alırken işinize yarar. 

LMS ve şirket seçiminde güvenliğin de çok önemli olduğunu anımsatmadan geçmeyelim. Özellikle bizim alanımızda çalışan önemli şirketlerden birisinin hacklendiği ve kullanıcı verilerinin çalındığı bu günlerde herkesin bundan ders alması gerekiyor. 

Sevgi ve saygılarımızla.