İnsan Kaynakları Neden Teknolojiyle Daha Stratejik Bir Hale Gelecek?
Bir teknoloji şirketi olarak teknolojinin zaman içerisinde nereye ulaşacağını tahmin edebilmenin ne kadar güç olduğunun farkındayız. Yoğun bir şekilde çalışmalarda bulunduğumuz İnsan Kaynakları Teknolojileri alanında etkileyici bir teknolojik değişimin yaşanacağını çok net görebiliyoruz.
Sözü fazla uzatmadan gelecek yıllarda İnsan Kaynaklarında teknoloji kullanımının nasıl bir evrim geçireceğini özetleyelim.
1. Y Kuşağı İK Teknolojilerinin gelişimini belirleyecek
Önümüzdeki yıllarda iş dünyasına bugünkünden 10 kat daha fazla katılacak olan Y kuşağı, günümüzün çalışanlarından daha deneyimli kişiler olarak karşımıza çıkacaklar. İnsan kaynaklarının bu aşırı talepkar müşterileri (!), inanılmaz düzeyde olan sosyal medya kullanımlarıyla İK teknolojilerinin gelişiminde önemli rol oynayacaklar.
2. İşe alımda teknoloji kullanımı yaygınlaşacak ve sosyal medya ile bütünleşecek
Gün geçtikçe sayıları artan adaylar, zamanlarını giderek daha fazla sosyal medyada geçiriyor. Bu nedenle İnsan kaynakları, daha iyi adaylara erişebilme konusunda sosyal medyayı kullanmanın farklı yöntemlerini bulmak zorunda kalacaklar.
3. Video paylaşım ve kullanımı İK teknolojilerinde standart olacak
Yeni İK teknolojileri yalnızca yeni tekniklere doğru kaymıyor aynı zamanda tasarruf etmenizi de sağlıyor. Video paylaşımının yaygınlaşması ve kolaylaşması ile işverenler, iş arayan adaylara marka değerlerini çok daha iyi aktarabiliyor. Adaylarla yapılan iş görüşmelerinde kullanılan video çekim ve depolama tekniklerinin gelişmesi de adaylara ve işverenlere büyük kolaylıklar sağlayacak.
4. Yetenek yönetiminden sosyal performansa doğru geçiş yaşanacak
Yetenek yönetimi teknikleri ve sistemleri ne yazık ki henüz “kolay kullanımlı performans yönetim platformu” isteyen çalışanların talepleriyle başa çıkamıyor. Ancak sosyal performans giderek daha fazla kabul görüyor. (sosyal performansla ilgili daha sonra ayrıntılı bir makale yayınlıyor olacağız)
5. İK giderek stratejik değeri yüksek bir organizasyon olacak
Birçok profesyonelin yeni teknolojilerle ilgili öğreneceği henüz çok şey var. Buna rağmen İK teknolojileri, İK uygulayıcılarının hayatını daha verimli bir hale getiriyor. İK teknolojilerinin sağladığı kolay ölçümleme, analiz, raporlama ve karara yönelik DashBoard (özet ve grafiksel bilgi) sistemlerinin kullanımı arttıkça, elde edilen bulgular sayesinde daha stratejik kararlar alınabilmesi olanaklı hale gelecek.
6. Sosyal medya değerlendirmede önemli rol oynayacak
Artık adayın değerlendirilmesinde LinkedIn profili, son attığı Tweetler ve Facebook duvarındaki bildirimleri değerlendirmelere entegre edilecek ve standart hale gelecek.
7. İnsanı unutmayan teknolojik gelişim yaklaşımı benimsenecek
Teknoloji önemlidir ama asla yüz yüze etkileşiminin yerini hiçbir zaman alamaz. Teknoloji, başvuru izleme, inceleme, değerlendirme ve iletişim yoluyla hızlı ve ekonomik işe alımda etkili olmaya devam edecek. Akıllı yöneticiler amaçları için teknolojiyi daha fazla kullanacak, ancak dijitalin ardındaki dünyayı keşfetmek için telefonun ve yüz yüze görüşmenin öneminin de her zaman farkında olacaklar.
8. Teknolojiye uyum kritik hale gelecek
Adayların aynı anda birçok yerde bulunan dağınık bilgileri değerlendirmede bir sorun olarak karşımıza çıkacak. Bu verileri güçlü bir şekilde kullanabilecek akıllı uygulamalar yeni işe alım teknolojilerinin başarısında kritik önem taşıyacak.
9. İşe alım sistemleri CRM uygulamalarına dönecek
İş arayanların başvurusuna uyarlanmış sistemler yerine daha çok müşteri ilişkileri yönetimine (CRM) benzer işe alım sistemleri ortaya çıkacak.
Evet hepsi şimdilik bu kadar, kısaca derlemeye çalıştık. Eğilimler ilginizi çektiyse ve eğer tüm bu eğilimleri içeren bir öğrenme yönetim sistemi nasıl oluşturulur diye aklınıza takılırsa lütfen bizi aramaktan çekinmeyiniz; infinityelearning.com
Sevgi ve Saygılarımızla.