Infinity ELearning

Kurumsal Blog

E-Öğrenme Tasarımlarında Oyun Kullanmak için 5 Yararlı İpucu

E-öğrenmede oyunların nasıl kullanılacağıyla ilgili sizler için birkaç yöntem derledik. Amacımız bu konuda siz değerli müşterilerimizi e-öğrenme şirketlerinin modası geçmiş yöntemlerinden korumak ve tabii onları da yönlendirmek. Böylece e-öğrenme tasarımlarınızda oyun kullanımıyla ilgili e-öğrenme şirketlerini siz de yönlendirebilirsiniz. 
E-öğrenmede oyun kullanarak öğrenmeyi çok daha kolay hale getiren 5 ipucu:

1.Geçme/Kalma yöntemi gerçek dünyada işe yaramaz

Ceza yerine ödül yöntemini uygulayın. Yani bir eğitim oyunu içerisinde geçemezsen kaldın yöntemi iyi bir sonuç vermez. Neden mi? Hemen kısa bir geçmişe gidelim. Üniversitede iyi bir not almak için sabahlara kadar çalıştığınız zamanları hatırlıyor musunuz? Yüksek not aldığınızda dünyanın zirvesindeymiş gibi hissederdiniz. Diğer yandan, sınav kağıdınızda kötü bir not gördüğünüzde gün boyu kendinizi kötü hissederdiniz. Olumsuz geri bildirimlerin bizi mutlu etmediği ortada. Bu yüzden bir çocuğa neden hatalarını düzeltmesi için tekrar deneme şansı verilmez? Öğrenmek, bir konuda ustalaşana kadar onu denemek değil midir? Oyunların da hayatımızdaki amacı budur. Bir oyunda oyuncu başarısız olmamalıdır, farklı yaklaşımlar deneyerek başarılı olmayı öğrenmelidir.

2.Onları destekleyin

Ucunda ödül olan ulaşılabilir hedefler koyun. Eğitim tasarımcıları kişilerin zorlanacağı sorunların farkındadır, eğitimleri alanlar da bu zorluklara alışkın ve hazırdır. Oyunlar fazla kolay olmamalıdır. Çaba gerektirmeyen bir şeyi yapmak, ustalaşmak veya ilerlemek için bir yol değildir. Fazla ve gereksiz çaba göstermek de eğlenceli değil can sıkıcıdır. Eğitimi alan kişiler sürekli zorlanırlarsa, enerjileri biter. Hiç zorlanmazlarsa da hiçbir şey başaramazlar. Bu yüzden önce konuyu anlamalarını sağlayın ve daha sonra onlara hata yapmadan tamamlayacakları benzer görevler verin. Daha sonra da bir sonraki adıma geçin. Adım adım ilerleyin. İki ucu keskin bıçak olan bu konuda bize danışın!

3.Toplu başarı, toplu başarısızlık

Hem bireysel hem de toplu ödüller belirleyin. Bir kişi asla arkadaşlarının beceriksizliği yüzünden cezalandırılmamalıdır. Eğer o kişi başarılıysa, davranışını ödüllendirin. Ayrıca başarılı olurlarsa grup çabasını da ödüllendirmeyi unutmayın. Ama bunu, kişi o bir takımın üyesiymiş gibi yapın. Ortak çaba da toplu başarı ve ödül ile sonuçlanmalıdır.

4.İş birliğini kullanın

İnsanın işbirliği yapma ihtiyacını kullanın, çünkü rekabet çok dostane bir konu değildir. Kişileri, çalışma arkadaşlarıyla iş birliği yaparak onları anlamaları konusunda yönlendirin. Doğrudan yardım yerine takım çalışması bu konuda oldukça faydalıdır.

5.Oyunlar değil konular çocukça olur

Bir çok şirketin oyun mu, biz çocuk muyuz yaklaşımıyla karşılaşıyoruz. Umarız bu yaklaşım değişir, çünkü oyun da oyunda seçilen konular çocukça olur. Çoğu zaman, ileri yetişkin (!) kişiler kendilerini kurgusal senaryolara bırakmakta zorlanabilir. Oyuncuların keyif alacağı ve eğlenceli bir deneyim yaşayacakları oyunlar tasarlayın. Eğlenmek için ciddi olmayan oyunlar şart değildir. Güçlü bir grup oluşturmak için bireysel özelliklere odaklanın. Bu konuda hazırladığımız Etkin İnsan Yönetimi eğitimleri size ayrıntılı fikir verecektir, mutlaka inceleyin.

Sevgi ve saygılarımızla.