Kurumsal Öğrenme ve Gelişim Planlama Rehberi
Bu mini rehberimiz hazırlanırken farklı sektörlerde bulunan firmaların hazırlamış olduğu öğrenme ve gelişim yolculuklarından bilgi alınmıştır. Edinilen bu tecrübelerden yola çıkılarak planlama rehberi oluşturulmuştur.
- İhtiyaçlarınızı ve Amaçlarınızı Belirleyin
Öğrenme ve gelişim planlarken nereden başlayacağınızı biliyor musunuz? Tabii ki, ihtiyaç analiziyle! Öncelikle şirketinizin ve sektörünüzün ihtiyaçlarını belirlemelisiniz. Teknoloji her geçen gün gelişiyor. Dünya’da yaşanan olaylar da iş yapış biçimlerimizi etkiliyor. Örneğin, pandemi birçok şirket için değişimi beraberinde getirdi. Bugün ve gelecekte şirketlerin ayakta kalabilmesi ve sürdürülebilirliğini koruyabilmesi gerekiyor. Bunun da yolu uyum sağlamaktan geçiyor. Peki, tüm bunlar için neye ihtiyacınız var? Bunu belirlemek için öncelikle amacınızı ve hedef kitlenizi belirlemelisiniz. Daha sonra amacınıza uygun konuları seçmelisiniz. Öğrenme ortamlarınız, eğitim materyalleriniz ve kaynaklarınızı da iyi belirlemelisiniz. Tabii ki, deneyimlere baktığımızda tüm bunların çok çeşitli olduğunu görebiliriz. İyi bir gelişim planı hazırlamak için bunları çeşitlendirebilirsiniz. Online eğitimlerle teorik bilgileri verirken uygulamalı eğitimlerle pratik yapma imkânı sunabilirsiniz. Örneğin; amacınız gençlere yetkinlikler kazandırıp onları iş hayatında istihdam etmek diyelim. Bu durumda hedef kitleniz de gençler oluyor. Bu nedenle gençlere uygun öğrenme yöntemleri belirlemelisiniz. Online ve etkileşimli eğitimler gençlerin ilgisini çekebilir, öyle değil mi?
2. Eğitimleri tasarlayın
Eğitimin tasarlanması en kritik süreçlerden biridir. Bu süreç kimi firmalarda ayları hatta yılları bulabilir. Bu aşamada eğitim materyallerinin içeriği belirlenmelidir. Amacınıza göre belirlediğiniz bu konuların nasıl sunulacağını iyi belirlemeniz gerekir. Programınız aşamalardan mı oluşacak? Kaç aylık bir zaman diliminde gerçekleştireceksiniz? Bu detayların belirlenmesi programınızın gidişatı açısından etkili olacaktır. Tabii ki, programınızın sonuçlarını ölçümlemeniz de çok önemli. Programın başında bir performans testiyle başlayıp ilerlemeyi kaydedebilirsiniz. Hatta dilerseniz programınızı aşamalara bölebilir ve her aşama sonuna değerlendirme yöntemleriyle performans ölçümü yapabilirsiniz. Ayrıca programın sonunda katılımcıları neler beklediğini de unutmayın. Bu eğitim programının sonunda katılımcılar iş hayatında yer mi bulacak? Terfi ile mi ödüllendirilecek? Sertifika mı verilecek? Tüm bu soruların yanıta kavuşması eğitimin tasarımı açısından oldukça önemli. Program sonunda memnuniyet anketleri ve hatta devam eğitimlerini de planlamayı unutmayın. Örneğin; gençlere yönelik hazırlayacağınız eğitim programını düşünelim. Belirli yetkinlikler hakkında gelişebilmeleri için programınızı aşamalara bölebilirsiniz. Her yetkinlik için aşamalar ve eğitimler farklı olabilir. %10 liderlik, %50 teorik bilgi ve %40 uygulama eğitimleri gibi başlıklara bölebilirsiniz. Tabii ki, yol haritası oluşturmak sandığımız kadar kolay değil. Bu nedenle profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyduğunuz her anda Infinity E-Learning yanınızda!
3. Geliştirin ve Uygulayın
Geliştirme aşaması da sürecin en önemli adımlarından biridir. Evet, materyalleri geliştirmekle başlayabiliriz. Bunun için küçük bir test grubu belirleyebilirsiniz. Birkaç katılımcıya materyalleri gösterip fikirlerini alabilirsiniz. Hatta dilerseniz uzmanlardan da destek alarak içeriklerinizi geliştirebilirsiniz. Örneğin; online eğitim vermeyi seçtiğinizde bir platform seçmeniz ve kullanımını test etmeniz gerekebilir. Kullanımı kolay olan ayrıca hedef kitlenize hitap eden bir platform seçebilirsiniz. Yine gençlere yönelik bir program oluşturduğumuzu düşünelim. Bu durumda daha renkli ve eğlenceli bir platform seçmemiz gerekebilir. Hatta oyunlaştırmayı da içinde barındıran programlar hazırlayabilirsiniz. Aldığınız geri bildirimlere göre programınızı yenileyebilirsiniz. Bu süreçte de Infinity LMS ile yanınızda olduğumuzu unutmayın. Eğitim programlarınızı geliştirmeniz için de danışmanlık sunabiliriz. Evet, tüm bu aşamaları tamamladıktan sonra uygulamaya geçebilirsiniz. Uygulama boyunca plana göre ara değerlendirmeler ve geri bildirimler alınabilir.
4. Değerlendirin
Eğitimi uyguladıktan sonra değerlendirme aşamasına geçilir. Bu adımda, eğitimin etkisi ve sonuçları analiz edilir. Sonucunda katılımcılar ne kazandılar? Eğitim programı ne kadar başarılı oldu? Sonuçlar istediğiniz gibi mi? Bu değerlendirmeler sayesinde programınızı geliştirebilirsiniz. Katılımcıların memnuniyet oranları, başarı oranları ve yaşadıkları davranış değişikliğini mutlaka değerlendirmelisiniz. Örneğin; gençlerin %90’ı eğitimden memnun olduğunu belirtti ancak yalnızca %20’si istihdam edilecek yetkinliğe ulaşabildi. Üzgünüz ama bu durumda programınızı sorgulamanız gerekebilir. Unutmayın, bu bilgiler bir sonraki eğitim programında en iyi yol haritanızı oluşturacaktır.
Örnek Programlar
- Yetenek Gelişim Programları
Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle ilgili bazı araştırmalar yapılıyor. Bu araştırmalara göre gelecekte 83 milyon meslek ortadan kalkacak. Tabii ki, bu durum insanlara ihtiyaç duyulmayacağı anlamına gelmiyor. Çünkü yeni meslek ve sektörler ortaya çıkacak. Bu nedenle günümüzün en önemli ihtiyaçlarından biri şirketi geleceğe taşımak. Şirketlerin üst düzey yöneticilerinin en çok zorlandığı konular; yetenekli çalışanları bulmak, onları şirkete çekebilmek, geliştirmek ve bağlılığını artırarak potansiyelini değerlendirebilmektir. Bunu başarmanın yolu “Yetenek Gelişim Programları” hazırlamak olabilir. Çalışanlarınızın potansiyellerini değerlendirerek var olan yeteneklerini açığa çıkarabilir ve vizyonlarını genişletebilirsiniz. Tüm bunları yapabilmek için şirketinizdeki kritik ve kilit pozisyonları belirlemelisiniz. Bu pozisyonlara uygun yedek isimlerin hangi seviyelerde olduğunu ölçmelisiniz. Belirlediğiniz seviyelere göre eğitimler düzenleyerek deneyim kazanmalarını sağlamalısınız. Dilerseniz şirketinizde yönetici adayı olarak gördüğünüz kişileri de belirleyebilirsiniz. Gelecekteki görevlerine şimdiden hazırlanmalarını sağlayabilirsiniz. Yönetici adayları için gönüllü başvuru alıp değerlendirme yapabilirsiniz. Potansiyel envanteri oluşturarak yetenek testleriyle uygunlukları belirleyebilirsiniz. Daha sonra verdiğiniz eğitimlerle belirlediğiniz yetenekleri geliştirebilirsiniz.
- Liderlik Programları
Liderlik programları da bir şirket için olmazsa olmazlardan biridir. Geleceğin liderlerini bugünden yetiştirmelisiniz. Takımların ve ekip liderlerinin ihtiyaçlarını belirleyerek bu ihtiyaçlar doğrultusunda bir program hazırlamalısınız. Bu programlar çeşitli öğrenme ortamlarını ve stratejilerini kapsayabilir. Örneğin; Flipped metoduyla önce teorik bilgileri verip daha sonra uygulamalı deneyimler yaşatabilirsiniz. Grup toplantıları, e-learning ve koçluk yöntemlerini uygulayabilirsiniz. Bu yöntemler dışında interaktif videolu eğitimler de liderlik programlarında etkili olabilir. Yaşanmış hikayelerle bu eğitimleri destekleyebilirsiniz. Tüm bunları yaparken kurum kültürünüzle bağdaşması gerektiğini unutmayın. Program sonrası koçluk ve devam eğitimleri vermeye devam edebilirsiniz. Eğitim programınızı başarıyla tamamlayanları ödüllendirmeyi de unutmayın. Liderlik eğitimleri şirketiniz için oldukça yararlıdır. Çünkü terfi sonrası işe uyum sürecini de kısaltmış olursunuz.
- İşe Başlangıç ve Oryantasyon Programları
İşe alınan her personelin oryantasyon süresinde ne kadar vakit ve enerji kaybediyorsunuz? Göreve yeni başlayan bir çalışana kurum kültürünü ve işiyle ilgili teknik bilgileri anlatmak inanılmaz bir enerji kaybına neden olabilir. Gerekli ama oldukça uzun bir süreçtir. Tüm bunu bir strateji içerisinde planlamak şirketler için oldukça yararlıdır. Evet, birçok şirket artık oryantasyon programını online eğitimlerle oluşturuyor. Bu gerçekten oldukça etkilidir. Ne yazık ki tek başına online eğitimler yeterli değildir. Çalışanların işe aidiyet duygusunu geliştirebilmek için farklı uygulamalara da ihtiyaç duyulur. Örneğin; oyunlaştırma ile keşif oyunları yaratabilir ve ödüllerle bunu destekleyebilirsiniz. Departmanlara yeni bir personel geldiğinde diğer çalışanlar nasıl destek olabilir? İşte tam bu noktada çalışanlarınıza yeni eğitimler düzenleyerek oryantasyon sürecini kolaylaştırabilirsiniz. Aynı zamanda yüz yüze görüşmelerle aidiyet duygusunu pekiştirebilirsiniz. Birçok kurumsal şirketin tercih ettiği gibi “Buddy” uygulaması geliştirebilir, çalışanın ilk iş gününden önce tanışıp kaynaşmasını sağlayabilirsiniz. Hatta genel müdürle kahvaltı gibi etkinliklerle yüz yüze görüşmeleri artırabilirsiniz. Unutmayın, bu konuda da verebileceğimiz birçok tavsiye için istediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Infinity E-Learning eğitim süreçleriyle ilgili tüm konularda yanınızda!
Kataloğumuzu www.hizliegitim.com web sitemizden inceleyebilirsiniz.
Bizi izlediğiniz ve izlemeye devam ettiğiniz için sonsuz teşekkürler.